Den bløde vej tilbage til et arbejde
Udsatte arbejdsløse får en chance for at vænne sig til et job hos nyåbnet socialøkonomisk virksomhed
- Må jeg spørge dig om noget? Er de her for skæve? Det havde vi en vild debat om i morges.
Det er Jeanne Rosendal Christensen, der taler. Foran hende ligger seks blå legetøjsskovle på et bord, og hun vil gerne vide, om de skal vippes ned i papkassen med kasserede skovle eller godkendes og udstyres med en mærkat.
- Nej, de er ok, svarer Heidi Steensen, direktør og dagens gæst, efter et kig.
Det er Jeannes anden dag i den store lagerhal. Meget er stadig nyt, og det er for tidligt at sige, om hun kan lide arbejdet hos Virksomhedsporten.
Hun er ikke sikker på, hvornår hun sidst passede et normalt job. Måske er det syv-otte år siden. Hendes psyke har holdt hende væk fra job.
- Jeg har været på kontanthjælp det meste af mit voksenliv, fortæller hun.
Forløbet hos Virksomhedsporten skulle gerne ændre på det. Den socialøkonomiske virksomhed, der har afdelinger i fire andre kommuner, åbnede 1. december i Kerteminde.
Medarbejderne laver simpelt, manuelt arbejde, og kunderne er primært private firmaer, der bruger Virksomhedsporten som underleverandører.
Det er hensigten, at lokale firmaer skal købe ydelser, men i første omgang er de 15 arbejdsløse i udviklingsforløb sat til at samle og pakke legetøj for producenten Dantoy, som er en af Virksomhedsportens faste kunder.
Amputeret karriere
En polsk mand med amputeret ben sidder og sætter røde, gule og blå plasticdele sammen. Han plejede at arbejde i et polsk montørsjak på Lindøværftet. En arbejdsulykke ødelagde karrieren for ham, og hos Virksomhedsporten arbejder de på at finde den ideelle arbejdsstilling på en stol.
- Zibi har fysikken, humoren og arbejdsmentaliteten, så måske kan han arbejde 37 timer. For ham er det banalt at samle legetøj, men han konkurrerer med sig selv om, hvor mange traktorer han kan nå på en dag, fortæller konsulent Lisbeth Agerbo.
På en tavle står skrevet, hvad og hvornår de ansatte skal levere. En af ordrerne lyder på 888 færdigpakkede net med te- og kaffestel inden onsdag. Og det skal holdet klare.
- Vi er en privat virksomhed, som drives på markedsvilkår. Vi har faktisk nogle mål, vi skal nå, for vi har en aftale med leverandøren. Det er meget vigtigt for os at blive betragtet som en professionel virksomhed, siger Heidi Steensen, direktør for Virksomhedsporten.
På arbejdspladsen er der flere ting, man ikke ser på normale virksomheder, for der bliver taget mange hensyn til personerne i forløb. De har adgang til brusebad og møder ind til sund morgenmad, inden de tager hul på dagens tjans. Nogle af dem, som kommer i forløb, er meget udsatte. De får hjælp til at skrive et cv, til kommunikation med myndighederne, og de kan gå til en simuleret jobsamtale. Succeskriteriet er, at de efter en blid start kan tage imod en praktikplads eller et fleksjob hos en anden arbejdsgiver - måske hos en af Virksomhedsportens kunder.
- Vi møder mennesker, der har været uden for arbejdsmarkedet i 10-15 år. For dem er det en kæmpe barriere at gå igennem et normalt rekrutteringsforløb, forklarer Heidi Steensen.
Jeanne Rosendal Christensen håber, at formiddagene med legetøjet bliver et springbræt.
- Jeg regner med at komme i praktik på en rigtig arbejdsplads, hvor der ikke er skånsomme rammer som her.